Zó houd je je brein in topconditie

hersenstekker4

Om vooruit te komen in onze economie leer je al vanaf jonge leeftijd je verstand te gebruiken en informatie op te slaan in je brein. Met inzet van je IQ en EQ werk je verder aan je persoonlijke ontwikkeling. Je bekwaamt je in concentreren en leren maar krijgt hoegenaamd niets mee van wat er in je schedel nu precies gebeurt en wat je kunt doen om je brein zo goed mogelijk te laten functioneren. Toch heb je zelf invloed op je leereffectiviteit.

Waar je fysiek rond je 18e levensjaar je volwassen vorm hebt ligt dat anders voor je hersenen, die zijn gemiddeld pas rond je 21e volgroeid. Vanaf je 50e neemt het hersengewicht langzaam af. Nu we gemiddeld ouder worden en onze kwaliteit van leven willen behouden is het belangrijk om aandacht te hebben voor onze grijze bovenkamer. Gelukkig wordt daarnaar veel onderzoek gedaan ook omdat dementie steeds vaker voorkomt dat grote gevolgen heeft voor iemands leven, zijn naasten en zorgverleners.

In zijn voortreffelijke boek ‘Het seniorenbrein‘ beschrijft hoogleraar neuropsychologie André Aleman welke veranderingen je kunt verwachten en waarom, en wat je zelf kunt doen om je grijze massa scherp en gezond te houden. Hij gebruikt daarbij de resultaten van veel onderzoeken door internationale wetenschappers en schrijvers. Zo schrijft hij dat afname van de witte stof in de hersenen zorgt voor minder denksnelheid. Bemoedigend vind ik dat er steeds nieuwe hersencellen bij komen maar… ze blijven alleen leven als je ze gebruikt voor iets wat je nieuw hebt geleerd.

Wat kun je nu zelf zoal doen om je brein vitaal te houden?

Vooral lichaamsbeweging laat aantoonbaar positieve onderzoeksresultaten zien. Bij een aerobics testgroep met ouderen werden een hogere denksnelheid en betere concentratie gemeten tijdens mentale vaardighedentests. Vermoed wordt dat de hoge aanvoer van zuurstof naar de hersenen hierbij een rol speelt.
Liefst begin je al vroeg in je leven met sporten en veel beweging. Het zorgt voor het activeren van groeifactoren,  groei van de hersenen en toename van de hoeveelheid grijze stof die zorgt voor het verwerken van informatie. Hoewel we zeggen graag gezond te willen blijven en goed oud te willen worden, bewegen we op elke leeftijd ver onder wat we echt nodig hebben:

BiN01

BiN02

Mentaal actief zijn draagt ook bij aan het op peil houden van de omvang van de hersenen: computergebruik, lezen, spelletjes doen, creatief zijn, een tweede taal leren, studeren.

Positief sociaal actief zijn draagt bij aan ons emotioneel welzijn en mentale vermogens:
meld je aan voor vrijwilligerswerk, neem deel aan uiteenlopende activiteiten, doe iets voor een ander.

Daag jezelf uit om regelmatig geheel nieuwe activiteiten te ondernemen, andere omgevingen te bezoeken, een deel van je tijd ‘op avontuur’ te gaan. Zo bied je je hersencellen ‘verrijkte’ nieuwe ervaringen: neem dus ‘de weg van de meeste weerstand’ (Erik Scherder) en besef dat je dat niet een maandje moet doen maar je hele leven.

Mensen die een groot deel van hun leven veel lezen en denken hebben een kleinere kans op de ontwikkeling van Alzheimer. Ook hier geldt dat variatie in onderwerpen helpt.

Tijdens de slaap wordt nieuwe informatie van de voorbije dag gesorteerd en zodanig opgeslagen dat het kan worden teruggevonden, gecombineerd met oudere kennis. Zo ontstaan nieuwe inzichten en plannen. Ook worden afvalstoffen die overdag in het brein ontstaan tijdens de slaap afgevoerd. Te weinig slapen betekent in elk geval dat de dagelijkse schoonmaak niet plaatsvindt.

Alleen van vitamine B12 en omega 3-vetzuren is wetenschappelijk bewezen dat ze het mentaal functioneren ondersteunen. Voor het effect van extra inname van vitamine b12 is vooralsnog geen hard bewijs. Dat geldt ook voor het twee keer per week eten van vette vis. Weliswaar leidt dat tot verlaging van mentale klachten maar er is geen bewijs dat dementie daarmee kan worden voorkomen. Naar de effecten bij mensen van Ginkgo en Ginseng is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Een gezonde leefstijl draagt bij aan verlaging van stress in het brein. Ook van mindfulness is recent aangetoond dat het positief effect heeft, specifiek bij mensen die leiden aan een depressie. Bij gezonde leefstijl denk je aan BRAVO:

(meer)   Bewegen
(stoppen met)   Roken
(matig met)   Alcohol
(gezonde)   Voeding
(voldoende)   Ontspanning

*   Zorg goed voor je brein door verantwoorde keuzes te maken hoe je je leven wilt leiden, kom in beweging.   *