Waarom er voor chronische stress en burnout geen magnetronoplossing is

 

magnetron

Heb je chronische stress of burn-out gerelateerde klachten dan heb je ze vrijwel altijd gedurende een lange periode opgebouwd en kunnen ze niet ‘1-2-3-Ping!-Klaar’ worden afgebouwd. Dat zou immers lijken op gedurende een lange tijd afdalen in een diep dal en aan de andere kant even snel tegen de verticale wand kunnen opklimmen om eruit te raken. Je hebt je lichaam en geest helaas lange tijd ‘professioneel verkeerd getraind’, dat heeft zich in je vastgezet, het is routine geworden. Nu moet je dat afleren en de voor jou goede kant op trainen zodat het nieuwe gedrag routine wordt. Afgezien van behandeling van je fysieke klachten gaat het bij herstel van chronische stress en burn-out vooral om inzicht te krijgen in je specifieke gedrag dat heeft geleid tot de vorming van je klachten.

Als je daarna je nieuwe inzichten in de praktijk gaat brengen, het nieuwe gedrag gaat oefenen, brengt dat altijd een risico van terugval met zich mee. Denk maar aan wat er van je goede voornemens is terecht is gekomen, die je wellicht eens maakte ten aanzien van bijvoorbeeld gewichtsverlies of meer gaan sporten. Zonder een professionele begeleiding gedurende een aantal maanden stranden veel initiatieven al in een vroeg stadium of treedt het bekende jojo-effect op. In het e-book dat ik schreef maak ik duidelijk dat ook voor de partner, leidinggevende en directe collega’s een belangrijke rol is weggelegd bij het bewaken van de weg omhoog.

Ik vind het een must om gedurende een langere periode beschikbaar voor je te zijn, je te begeleiden en daarmee een eventuele terugval zo spoedig mogelijk te signaleren en bij te sturen. Mijn wellicht voorzichtige inschatting van de herstelperiode maakt daarbij aan jou duidelijk dat je langere tijd alert dient te zijn om zo je nieuwe gedrag tot routine te laten worden. Je wilt je immers weer de oude voelen maar niet de oude zijn.