Stress? Zó krijg je meer ruimte in je leven!

VolleKast2
Als je een gezin hebt met een partner en/of kinderen dan ken je dit wel: “Ruim je rommel op !!!” Waar mensen samen zijn worden verzameldrift, gehecht zijn aan spullen, behoefte aan ruimte en mate van opruimdiscipline zichtbaar. Bezit vraagt ruimte, zorg, onderhoud, aandacht en verantwoordelijkheid.

Dat levert spanningen op als de ander de afspraak om op te ruimen niet nakomt. Kamers, zolders, garages, schuurtjes, zelfs gehuurde ruimten, raken vol met spullen: een deel gebruik je niet meer, je bent iets ontgroeid, hebt het plezier ervan gehad (of niet). Je denkt wellicht dat het nog geld waard is, of waardevol is voor ‘iemand’ of dat je het ‘nog wel eens’ zult gebruiken. Zo’n volle omgeving maakt dat je zit opgesloten in wat je steeds meer een magazijn lijkt dan je huis.

Zelf heb ik anders leren kijken naar de betekenis en waarde van bezittingen door het overlijden van mijn moeder. Op veel van haar eigendommen zat uiteindelijk niemand meer te wachten. Er is toen veel naar kringloopbedrijven gegaan en het bracht mij ertoe om thuis ook afscheid te nemen van tal van spullen.

Ik schat dat we nog eens met elkaar zullen vaststellen dat de babyboom generatie bij uitstek de generatie van funshoppers is geweest. In onze consumptiemaatschappij met veel en snel wisselend aanbod kopen we liever nieuw, naar de laatste mode of met meer mogelijkheden. Als je niets wegdoet dan voelen te volle ruimten na verloop van tijd als een sleepanker waarvan je alleen jezelf kunt verlossen. Van veel spullen heb je het plezier gehad, je hebt er tien van, je zit in een volgende levensfase, nu heeft het geen functie meer voor je. Als je iets in het voorbije jaar niet gebruikte, wat maakt dat je nu denkt het in de komende twaalf maanden wel te doen?

Door afscheid te nemen van je overtollige of kapotte en/of oude spullen krijg je letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor jezelf. Besef daarbij dat iets op Marktplaats zetten niet betekent dat je het zult verkopen. Dat zien we ook op Koningsdag: ik word nogal chagrijnig als ik zoveel kleedjes met overtollige spullen zie. Zelf breng ik na een eerste verkooppoging de spullen liever naar de kringloopwinkel.

Hoeveel spullen heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn? Socrates zei daarover: “Het geheim van geluk zit niet in nog meer geluk maar in de ontwikkeling om van minder te genieten.” Het motto is dan ook: Maak plaats!

Sinds enige tijd is de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in beeld. Haar boek over opruimen en organiseren werd al twee miljoen boeken gekocht. Zij stelt steeds weer deze kernvraag: “Does it spark joy?”

MJK
Als je eenmaal bezig bent zul je merken dat je daarna nog een ronde doet. Je ziet steeds beter wat je niet meer nodig hebt. Voor de dan nog ongewenst rondslingerende voorwerpen schaf je desnoods een kastje aan: klaar! Ook je pc verdient aandacht, verwijder bestanden die je niet meer nodig hebt en maak van het restant een kopie op een usb-harddisk. Als je dat niet zelf kunt zijn er computer-studenten die je voor een beperkt bedrag thuis komen helpen.

Vanuit een andere invalshoek propageren The Minimalists ‘Een rijk leven met minder spullen’ Zij nodigen je uit om de intentie van waaruit je leeft te onderzoeken, waar het voor jou echt om draait om gelukkig te zijn.

Als je stressklachten hebt is er iets mis met je balans tussen input en output. Met steeds meer bagage, ik bedoel dat in de ruimste zin van het woord, merk je dat de toegevoegde waarde van je nieuwste aankoop steeds minder wordt, uiteindelijk negatief is. Geluk zit niet in spullen: denk eens terug aan die vakantie waarin je besefte dat je daar prima ‘uit je koffer’ kon leven. Die herinnering kan voor jou het begin zijn om te starten met ‘minder is meer’ in je eigen leven.

* Een legere en opgeruimde leefomgeving draagt bij aan meer persoonlijke ruimte, meer overzicht en minder stress. *