Stress? Stop met emo-eten!

06de912c6fbce34a5b0d7d055f8a80deVoedsel is in onze consumptiemaatschappij bijna altijd en overal verkrijgbaar. Als je je gestrest voelt dan heb je vaker de neiging om iets te snoepen dat je ter plekke een beter gevoel geeft. In zo’n situatie pak je te gemakkelijk een snack en bent niet bezig met of dat gezond is. In snacks zitten meestal veel suiker en vet, eigenlijk fitheidkillers. Ze geven je vooral instant bevrediging én veel calorieën. Om je beter te voelen hebben je lijf en geest echter goede brandstof nodig.

Momenteel verschijnen in de media artikelen waarin onze moeizame tegenstrijdige relatie met voedsel beschreven wordt. Bijna op elke straathoek komen we in de verleiding om iets te snacken of drinken: als we benzine tanken, naar de film gaan, de trein nemen of bij de kassa van de bouwmarkt, er is geen ontkomen aan: snoepen zullen we!
Deze producten zitten veelal vol suiker en vet. Als je een regelmatige snacker bent en ook te vaak te lang zit dan heb je snel een kledingmaatje extra te pakken. Beperk jezelf liever tot slechts ontbijt, lunch en diner!

Suiker is een snelle pleaser om je goed te voelen maar per saldo put het je uit. Het zit helaas bijna overal in en als je een suikervrij dieet volgde weet je hoeveel moeite het je kost om in de supermarkt aan je trekken te komen. Suiker werkt op het beloningssysteem in je hersenen door middel van het stofje dopamine. Het geeft je een fijn gevoel, dat helaas weer snel verdwijnt. Zo komt het dat je blijft snoepen.

Suiker behoort namelijk tot de zogenaamde snelle koolhydraten. Als je eten verteert, dan worden koolhydraten afgebroken tot glucose. Het hormoon insuline zorgt vervolgens voor opname van de glucose in het bloed, het is dan beschikbaar als energie. Hoe meer glucose je hebt, des te sterker je bloedsuikerspiegel schommelt. Je lichaam gedijt echter op een stabiele bloedsuikerspiegel, met weinig schommelingen. De snelle verwerking van suiker door het lichaam herken je als after-lunch of after-dinner dip. Een risico is dat je door teveel suiker op termijn diabetes type 2 krijgt.

Als je de opgenomen energie niet gebruikt om te bewegen of presteren dan wordt die opgeslagen in de vorm van vet. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat vet niet zo gemakkelijk weer uit je lichaam verdwijnt…
Het zijn juist de langzame koolhydraten die je voorkeur moeten hebben. Ze zitten in volkoren brood, volkoren pasta, peulvruchten, fruit, groente en granen.

Regelmatig lezen we nieuwe inzichten in risico’s van sommige voeding. Melk zorgt voor aderverkalking, brood, rijst en pasta bevatten teveel koolhydraten, vlees bevat antibiotica, vis bevat plastic en antibiotica, scharrelvlees blijkt ophokvlees te zijn. En superfoods blijken vooral voor pubers niet goed te zijn. Juist zij hebben langzame koolhydraten nodig, voor hun fysieke groei en om de hersenen op school bij de les te houden. Het zal je nu duidelijk zijn dat hun favoriete energiedrankjes helemaal niet brengen wat zij echt nodig hebben. En recent hebben de V.S. voor het eerst in decennia de voedingsrichtlijn voor suiker neerwaarts bijgesteld. Ook de WHO pleit in een richtlijn voor maximaal 25 gram suiker per dag. Minder suiker wordt de nieuwe norm, begin er vandaag mee.

*Snoep verstandig als je gespannen bent, je weet nu dat je hersenen je in de maling nemen*
Heb je zelf een onderwerp voor deze serie, stuur dan een e-mail naar info@lifehappens.nl