Lang zul je leven in de gloria

28903_56635dhdhdhe edidkdk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Lang zal je leven in de gloria’…we zijn allemaal vertrouwd met de tekst van het liedje dat voor ons wordt gezongen op onze verjaardag. Cabaretier Toon Hermans nam het in een van zijn one-man shows onder vuur: “Nou, daar word je vet van….waar is dat?” Er liggen twee persoonlijke wensen besloten in die zin. We wensen de jarige dat hij oud mag worden en dat hij roem en heerlijkheid mag ervaren.
Pas sinds kort weten we dat we gemiddeld ouder worden dan de liedzangers voorzagen en dat onze pensioenvoorziening niet toereikend zal zijn. Als we er toch warmpjes bij willen zitten dan zullen we daar dus iets aan moeten doen. En zo is het ook met ons lijf, ons vehikel, waarmee we het leven ervaren en waarmee we regelmatig vallen en weer opstaan.

Over dat ‘weer opstaan’ wil ik het graag met je hebben want zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Op jongere leeftijd nog wel ‘want we zingen en we springen en we zijn zo blij’. Echter na de eerste decennia van relatieve vrijheid-blijheid kom je met het uittrekken van je eerste grijze haar of confrontatie met je eerste rimpel tot het besef niet alleen verantwoordelijk te zijn voor gezin en inkomen maar ook voor onderhoud van je lichaam. Sporten en gezonder eten komen daarmee vanaf dat moment in een iets ander daglicht te staan ‘want het is nodig voor m’n conditie’.
De media confronteren je met gezond leven ‘avant la lettre’ maar dat is in de praktijk niet voor iedereen weggelegd. Weliswaar wordt heel veel geld uitgegeven aan allerlei korte termijn oplossingen maar later blijken die toch niet zo houdbaar als je eerst verwachtte.

Ook op de werkplek wordt veel onderzoek gedaan hoe je daar ‘in de gloria’ kunt floreren met vallen en weer opstaan. Van het huidige kabinet merk je op diverse fronten dat je meer op jezelf zult zijn aangewezen. Er zijn onvoldoende middelen om de sociale welzijnsstaat te onderhouden als de vergrijzing verder doorzet en de zorgindustrie je weer lekker maakt met een nog betere (lees: duurdere) behandelwijze. Nog steeds in het tijdperk waarin de eigen mening hoogtij viert en informatie via elk toetsenbord bereikbaar is, wordt van elk individu verwacht dat hij eigen keuzes maakt en verantwoordelijkheid neemt voor zijn persoonlijke ontwikkeling of daar hulp bij zoekt.

Om medewerkers binnen organisaties te ondersteunen bij het maken van goede keuzes ten aanzien van gezond en bevlogen werken lanceer ik daarom binnenkort via Splitstep het programma ‘Vitaliteit’. Dat bestaat uit een combinatie van groepstraining met persoonlijke begeleiding. Het gaat over vermindering van verzuim, vergroting van vitaliteit en ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

In onze huidige maatschappij  ligt het tempo hoog, komt dagelijks heel veel informatie op je af en lekt je energie langs allerlei richtingen weg. Je bent je daarvan niet altijd bewust omdat het helaas routine is geworden. Het is echter uitermate lastig om de cirkel van het dagelijkse leven te doorbreken, meestal pas ‘als het te laat is’.
Natuurlijk zijn er tal van DIY-boeken te koop maar om gedrag te veranderen is meer nodig. Je kent vast wel iemand die op dieet ging en/of een fitnessabonnement nam en niet slaagde in het goede voornemen. Onderzoek leert dat 90% van de pogingen voortijdig strandt. Volgens de onderzoekers is zo’n programma wel effectief als sprake is van een persoonlijke aanpak die is aangepast aan de persoonlijke situatie. En precies zo is het programma ‘Vitaliteit’ opgebouwd. Gezamenlijk kennis opdoen en die met professionele begeleiding vertalen naar stappen die je zet in de eigen situatie. De kans op terugval is erg klein dankzij de begeleiding die gedurende enige tijd plaatsvindt.
Wil je hierover meer weten bel dan vrijblijvend voor meer informatie of voor een afspraak.