Kom zelf in actie als je stress hebt…om erger te voorkomen

EnergieniveausGezondheid en ongezondheid: ze bewegen zich in een voor iedereen verschillende bandbreedte. Het gaat er om een zodanige vitaliteit en veerkracht te hebben dat je niet bij een eerste windvlaag verkouden wordt. Of, binnen de context van stress en burnout, dat je niet na een heel drukke week en ook nog een kritiek van je leidinggevende aan het weekend niet genoeg hebt om je weer op te laden.

Stress op zichzelf is niet slecht, het stelt je in staat om met meer focus meer werk te kunnen verzetten, fysiek en mentaal. Als aan het eind van de maand iedereen een tandje moet bijzetten om de laatste orders te verwerken of de maandafsluiting gedaan te krijgen dan zou je daartoe in staat moeten zijn vanuit je normale energiereserve. Ben je echter niet in staat om binnen een dag te herstellen kan, ik zeg kàn, het zijn dat je last hebt van stress.

Aangezien er meer zaken dan alleen je werk belastend kunnen zijn, is het noodzakelijk om je gehele leven onder de loep te nemen. Als je langdurig onder voor jou te hoge druk leeft en werkt kun je chronische stress ontwikkelen en vandaar uit, mogelijk en veel later, een burnout krijgen. Daar gaat meestal een flinke tijd overheen. In de media lees ik veel te vaak alsof iedereen maar even snel binnen een paar maanden een burnout krijgt, zo is het gelukkig niet. Daarom kun je, al in een vroeg stadium, zelf iets doen maar dat betekent dat je zelf in beweging moet komen. Luister vooral eerlijk en goed naar je lichaam en naar signalen van je omgeving over wat ze menen te zien aan jou.

Als je je persoonlijke weegschaal weer in evenwicht wilt krijgen zul je de impact van spanning op elk van je levensgebieden moeten wegen. Bel voor een afspraak om voor jezelf duidelijkheid te krijgen hoe je je balans en veerkracht herstelt.

Wil je meer lezen over burnout?   http://lifehappens.nl/burnout/