Klaagzang, klaagcultuur, aanklager….

aaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomaar een paar woorden uit het woordenboek. De aanklager krijgt tenminste nog salaris voor dat werk maar wat levert klagen ons eigenlijk op? We hebben immers nogal wat te klagen en één politieke partij stampt de ene na de andere klaag-site uit de grond. We vinden vaak dat we gewoon recht hebben op de goede kant van de zaak: goed gesprek, lieve kinderen, lage belasting, leuke baan. Maar hoe zit het met de andere kant, die van onze verantwoordelijkheid? En hoe hard doe jij zelf je best voor het maximale resultaat?

Dat houdt wat mij betreft verband met keuzes maken en als ik dat zeg krijg ik meestal een bedenkelijke blik. Laat ik je daarom op weg helpen hoe je iets kunt aanpakken waarover je jezelf nogal veel over hoort klagen.

 1. Wat is volgens jou het probleem achter je klacht ?
  Schrijf dit op in één zin en om het persoonlijk te maken begin je je zin met ‘ik’. Schrijf op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.
 2. Welke alternatieven heb je ?
  Dit deel van je werkstuk kost wat tijd want heel waarschijnlijk vallen je de komende dagen nog een paar alternatieven in. Door er met je omgeving over te praten krijg je nog meer alternatieven. Dat is prima en die schrijf je er gewoon bij ook al vind je ze belachelijk of niet passend bij jou. Zeker als je ze kreeg van iemand die jou nog niet zo goed kent dan dat gebeuren. Bedank die ander echter wel voor zijn tijd en energie om jou te helpen!
 3. Wat zijn van elk alternatief de voor- èn de nadelen ?
  Nu bedenk je bij elk alternatief minstens vijf voordelen en vijf nadelen. Neem daar de tijd voor, je brein gaat op zoek naar antwoorden op de vragen die je het stelt en soms is dat even zoeken. Hoe meer je er hebt des te beter straks je eindresultaat. Schrijf de voordelen met een groene stift en de nadelen met rood.
 4. Kijk vervolgens welke argumenten bij nader inzien ook van toepassing zijn op andere argumenten en vul ze daar ook in. Bepaal dan in elk rijtje welke argument voor jou het belangrijkste is, geef dat een nummer 1. Geef zo elk argument een volgend cijfer.
 5. Nu kun je jouw keuze voor een van de alternatieven bepalen, op basis van je goed overdachte voor- en nadelen.
  Kom je er nog niet uit dan zijn er blijkbaar nog zaken die je er onbewust van weerhouden. Als je niet zo veel haast hebt, helpt het om gedurende twee weken regelmatig naar jouw blad met uitwerkingen te kijken. Hang het daarvoor op een plek waar je vaak langskomt. Je brein gaat er namelijk wel mee aan de slag waardoor er toch een proces op gang komt. Op enig moment kun je besluiten om de cijfers die je aan argumenten gaf te veranderen. Bedenk dan ook wat het allerergste zou kunnen zijn dat je overkomt als het beste alternatief voor jou toch grote nadelen heeft. Misschien valt dat wel heel erg mee, praat er eventueel weer over met je omgeving.
 6. Ga nu je beste keuze in de praktijk brengen en stel bij wanneer je dat wilt. Daarvoor werk je verder op je rijk gevulde werkblad: succes gewenst!