Het geheim van goed oud worden

Leven-aan-de-dagen-tegeltjeHoe zul jij op enig moment terugkijken op je leven? Had je het allemaal anders willen doen of zou slechts een bepaald stuk anders moeten hebben zijn? Hoezeer ben je in staat geweest je goed aan te passen aan het leven?

In de VS loopt bij Harvard al 75 jaar lang het Grant onderzoek, een studie naar de ontwikkeling van volwassenen. Het doel is te ontdekken of voorspellingen kunnen worden gedaan ten aanzien van gezond ouder worden die verder gaan dan onderzoek naar alleen ziektes. Bij aanvang waren er 268 fysiek en mentaal gezonde tweedejaars mannelijke studenten. Zij worden nog steeds elke twee jaar onderzocht en ondervraagd door een groot team van specialisten. Het gaat over hun fysieke en geestelijke gezondheid, plezier in de carrière, ervaringen als gepensioneerde en de kwaliteit van de liefdesrelatie.

Inmiddels heeft de leider van het onderzoek George Vaillant drie boeken over de resultaten van het onderzoek geschreven, een daarvan heet Adaptation to Life. Dit zijn de belangrijkste inzichten uit het onderzoek over gezond ouder worden:

  1. Alcoholisme maakt veel kapot. Binnen de studie blijkt het de belangrijkste oorzaak voor echtscheiding. Het heeft een sterke samenhang met neuroses en depressie en is de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden.
  2. Roken is verantwoordelijk voor veel gezondheidsbeperkingen en vroegtijdig overlijden.
  3. Financieel succes hangt samen met een stabiele relatie en, vanaf een bepaald niveau, niet van intelligentie.
  4. Er is een verband tussen politiek en intimititeit. Oudere liberalen hebben veel meer seks dan politiek conservatief georiënteerde deelnemers.
  5. De warmte van de kind-moeder relatie wordt nog lang gevoeld in de volwassen levensfase. Het heeft positieve invloed op de hoogte van het inkomen, geeft minder kans op dementie op hogere leeftijd en draagt bij aan effectief zijn in het werk. Op de leeftijd van 75 jaar werd de warmte van de vroegere kind-moeder relatie niet meer opvallend positief gewaardeerd ten aanzien van tevredenheid over het leven.
  6. De warmte van de kind-vader relatie heeft een sterke invloed op minder bezorgd zijn als volwassene, meer plezier hebben tijdens vakanties, en meer tevredenheid over het leven op de leeftijd van 75 jaar.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de warmte van relaties in het gehele leven de grootste positieve invloed heeft op voldoening over het leven.

Hier is een link naar een filmpje met George Vaillant:
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1460906593?bctid=22804415001

Wat mij betreft laten de resultaten duidelijk zien dat je zelf invloed hebt op wat universeel gezien belangrijk is om gezonder oud te worden. Nu je dit leest kun je je keuzes maken.
Ook uit diverse onderzoeken die het thema ‘Happiness’ hebben komt naar voren dat contact met anderen het meeste bijdraagt aan jezelf goed voelen. De mens is een sociaal wezen die een ander nodig heeft, ook om zich in zijn eigen bestaan bevestigd te weten. Het gaat om uitwisseling, om te klankborden, om een spiegel voorgehouden te krijgen, om iets voor jezelf èn de ander te betekenen.

Wat zou je leven zijn zonder je familie, vrienden, collega’s. Samen uit eten gaan is slechts de activiteit, het gaat om het contact met die specifieke ander, anders had je net zo goed alleen kunnen gaan. En belangrijke momenten wil je vrijwel altijd delen met mensen die belangrijk voor je zijn, met hun blijdschap, hun steun, gewoon door hun aanwezigheid. Het samenzijn geeft betekenis aan jouw leven en dat van de ander.

Vanuit het ‘ik’ tijdperk maken we door e-communicatie een zwaai naar ‘sharen’ en ook  ‘liken’ we wat af, bijna zonder erover na te denken. Toch is daarin al een kentering te bespeuren, want soms ‘ontvrienden’ we een ander of merken we dat een profiel op social media onwaarheden bevat, reden om van die persoon geen ‘contact’te maken. Authentiek zijn, echt zijn, wordt een nieuwe waarde in onze zo enorm belangrijke omgang met de ander. Echt waar? Ja: echt!